tirsdag 10. juni 2008

Svar til spørsmål på side 211 i Panorama

  1. Et drama er et litterært verk som viser handling.

  2. I begynnelsen blir tid, sted og personer presentert sammen med en konflikt. I hoveddelen bygges spenningen gradvis opp, og konflikten utvikles. I avslutningen avsluttes konflikten. Enten med positive eller negative følger. Stykket har en lukket slutt. Det vil si at det ikke er noe å tolke, vi blir fortalt den endelige løsning.

  3. Hovedpersonene i en tragedie kjemper mot skjebnen, et miljø, andre mennesker eller seg selv. Personene er med i grusomme handlinger, men lærer, og endrer seg dynamisk. Men det er for sent, slik at tragedien ender tragisk. Hovedpersonene i en komedie er en statisk person, han lærer ikke av sine feil, og forandrer seg ikke.

  4. Ludvig Holdberg, Opplysningstid, Erasmus Montanus og Jeppe paa Bierget.
    Bjørnstjerne Bjørnson, Romantikk, Mellom slagene
    Henrik Ibsen, Romantikk, Brand og Peer Gynt

  5. Jon Fosse er en norsk forfatter som er født i Haugesund. Han har skrevet 35 bøker per 2004. Han begynte å skrive i tolvårsalderen. Han kan sammenliknes med Ibsen fordi han skriver realistisk. Man får se hverdagsmennesker.

  6. Jon Fosse skriver ofte om familien og om temaer som ensomhet, kjærlighet og sjalusi. Noe han har skrevet er «Draum om hausten», «Barnet», «Sonen», «Mor og barn».

  7. Drama som lesetekst er dramatikk nedskrevet i bokform, mens realisert tekst er et drama som dramatiseres av skuespillere.

  8. Hovedteksten er monologer, dialoger eller samtaler mellom flere personer. Sideteksten inneholder sceneanvisninger og underteksten er det som ikke sies høyt, men som publikum aner.

  9. En dramatisk figuren er en samlebetegnelse for rollefigurene i et drama.

  10. Johan Herman Wessel (Kierlighed uden Strømper), Ludvig Holberg (Erasmus Montanus).

  11. Dramaet benytter utelukkende direkte tale. Det har en klangfarge på ordene som blir brukt bevisst. I tillegg til tale, så blir mimikk og gestikk benyttet. Det vil si ansikts- og kroppsbevegelser.

  12. Drama finnes i radio, på tv og film. Vi har radioteateret, diverse TV-serier og film som kan karakteriseres som drama.